Slog träpåk i huvudet på försvarslös – döms till sju års fängelse för mordförsök i Köping

Uppdaterad
Publicerad

Beväpnad med en träpåk angrep han offret bakifrån och slog honom i huvudet flera gånger. Nu har 24-årigen dömts till sju år i fängelse för mordförsöket utanför en restaurang i Köping i början av juli.

Flera personer blev vittnen till händelsen i centrala Köping. En 58-årig man hade gått ut för att röka när han plötsligt blev attackerad bakifrån av en 24-åring som dök upp beväpnad med någon form av träpåk eller basebollträ.

24-åringen slog honom först i huvudet när han stod upp och sedan också på huvudet och kroppen när han låg på marken. Våld som enligt tingsrättens bedömning var förenat med livsfara. Därefter försvann han från platsen.

58-åringen skadades allvarligt med flertalet frakturer i huvudet och ansiktet och fick bland annat tandskador, sår och blåmärken. Han spenderade mer än två veckor på sjukhus med allvarliga och potentiellt livshotande skador.

Västmanlands tingsrätt anser att det handlar om ett brutalt och nära besinningslöst angreppssätt mot en person som varit försvarslös.

Medger misshandel

Bakgrunden till händelsen ska ha varit någon form av konflikt de två männen emellan. De hade stött på varandra några gånger tidigare och vid ett tillfälle också råkat i handgemäng.

24-åringen har berättat att han blev arg när han såg 58-åringen tidigare den aktuella dagen och medger att han tagit med sig en pinne från ett soprum för att slå 58-åringen i skuldran med. Han minns bara ett slag.

Köpingsbon ska också betala 125 000 kronor i skadestånd för kränkning till offret.

Han har medgett misshandel, men inte att det skulle ha handlat om mordförsök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.