Så här såg det ut vid en naturvårdsbränning under 2014. Foto: Länsstyrelsen Västmanland

Slut på naturvårdsbränningar i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga fler naturvårdsbränningar i länet i sommar inom EU- projektet Life Taiga. De delar man skulle bränna är gjorda och först om några år kan nya bränningar utföras .

I flera års tid har så kallade naturvårdsbränningar utförts i speciella skogsområden, så kallade Natura 2000- områden, i Västmanland. Det har varit en del i EU- projektet Life Taiga. Men nu är projektet slut. För denna gång. Länsstyrelsen har utfört de bränningar som skulle göras. Nu förbereds dock en ny ansökan som ska skickas in i sommar där man söker mer medel för ett utvidgat projekt.

Ny ansökan för fler bränningar

Blir ansökan antagen så kommer en mer genomarbetad ansökan över projektet skickas in i januari 2021. Då hoppas man få med sig fler länder än Sverige i projeketet, samt fler län än de 14 som deltagit hittills.

I Västmanland har man utfört bränningar i bland annat naturområdena Lappland i Skinnskatteberg och Stora flyten i Surahammar.

Utanför Life Taiga-projeketet kan dock Länsstyrelsen bestämma att göra fler bränningar i andra områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.