Björn Sidenhjärta, förundersökningsledare vid polisens bedrägerigrupp i Västmanland, förklarar ”smishing” och ”phishing” – och hur du undviker du att bli lurad.

”Smishing” och ”phishing” – så undviker du att bli bedragen i din mobil

Uppdaterad
Publicerad

I veckan gick polisen i Västmanland ut på sin facebooksida och varnade för “smishing“ och “phishing“. Men vad är det? Och hur kan man skydda sig mot den nya digitala brottsligheten?

Det plingar till i din smarta telefon och du öppnar sms:et. ”Det finns en uppdatering gällande din leverans, klicka här” kan det stå i det meddelande du fått, som också innehåller en länk i ett kryptiskt kortformat. Har du fått ett sånt sms har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök – så kallad smishing.

”Klicka aldrig”

SVT Västmanland har träffat Björn Sidenhjärta, förundersökningsledare vid polisens bedrägerigrupp i Västmanland, som har ett säkert tips om du vill slippa att bli lurad.

– Låt bli att vara nyfiken. Klicka aldrig på nån länk i nåt sms eller mejl om du inte är hudraprocentigt säker på vem det kommer ifrån. Låter du bli att klicka så drabbas du inte heller, säger han.

Så skyddar du dig:

• Klicka inte på länkar, bilagor eller bilder som du får i oönskade textmeddelanden utan att först verifiera avsändaren.

• Stressa inte! Ta tid att göra lämpliga kontroller innan du svarar avsändaren.

• Svara aldrig på ett textmeddelande som begär din PIN-kod eller dina lösenordsuppgifter.

• Om du misstänker att du svarat på ett smishing-textmeddelande och uppgett dina bankuppgifter, kontakta din bank omedelbart.

Källa: Polisen Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.