Foto: Melker Blomberg / SVT

Smittskyddsläkaren: ”Antalet som behöver vårdas på sjukhus har ökat tydligt”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen översteg antalet personer i Västmanland som smittats med covid-19 i det svenska samhället, de som smittats utomlands.

– Det var bara en fråga om när det skulle ske, inte om det skulle ske, säger regionens smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Totalt har 42 personer bekräftats smittade av covid-19 i Västmanland, varav 22 har smittats i Sverige.

– Resandet har i princip upphört och smittspridningen ökar successivt i landet. Detta innebär att nästintill samtliga fall kommer smittas i Sverige hädanefter. Det har ändå tagit två veckor för det att ske, säger Jan Smedjegård.

Region Västmanland tar endast prover för det nya coronaviruset på personer som blir sjuka akut med feber eller luftvägssymtom och läggs in på sjukhus, samt personal inom sjukvården och äldreomsorgen.

Smittskyddsläkaren: Så ska du nu tänka om coronaviruset

Region Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård uppmanar allmänheten att förhindra smittspridning:

  • Undvik gärna större folksamlingar när så är möjligt.
  • Håll gärna en meters avstånd till andra människor när så är möjligt. 
  • Undvik nära kontakt med synligt förkylda eller hostande människor – minst två meters avstånd. 
  • Iakttag god handhygien vid färd med allmänna kommunikationsmedel; sprita eller tvätta händerna direkt efter vistelse i kollektivtrafik och alltid före matlagning. 
  • Stanna hemma från arbete, skola, förskola, och andra tillfällen att träffa andra människor, när du är förkyld/har tecken på luftvägsinfektion. 
  • Om du får en förkylning eller annan luftvägsinfektion, så är huvudregeln nu att du ska stanna hemma från arbete/skola/förskola och vara hemma tills du är frisk, och ytterligare två dagar. 
  • Om du jobbar inom vård eller omsorg är det än viktigare att du inte är på arbetet med symtom på luftvägsinfektion – rådgör med din chef: kan du arbeta hemifrån, eller ska du sjukskriva dig. 
  • Var allmänt mer återhållsam med att träffa människor, särskilt om du eller de har luftvägssymtom.

Källa: Region Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet