Anledningen är att den stora smittspridningen av covid-19 i Västmanland fortsatt även under vecka 50. Foto: TT/M Blomberg SVT

Smittskyddsläkaren till grundskolorna: Ta jullov senast 18 december

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 i Västmanland gör att smittskyddsläkare Jan Smedjegård uppmanar alla länets grundskolor att avsluta sina höstterminer senast fredagen den 18 december.

– Jag rekommenderar att skolor som har terminsavslutning under vecka 52 tidigarelägger den, säger han bland annat i ett pressmeddelande.

Syftet är att minska risken för att elever, lärare och annan skolpersonal smittas i skolan, insjuknar under lovet och kanske behöver sjukhusvård under storhelgerna då vården sedan tidigare är högt belastad.

Enligt kommunernas hemsidor är det i tre av Västmanlands kommuner – Hallstahammar, Surahammar och Västerås – som de kommunala skolorna planerat att gå på jullov först den 22 december.

I Surahammar gjorde dock smittspridningen och den ansträngda situationen inom skolan att man redan i början av december beslutade att skolorna skulle sluta redan på fredagen.

– Beskedet idag känns lite som ett kvitto på att vi resonerat rätt, säger Katarina Djukic-Forsman, skolchef i Surahammar.

I Västerås och Hallstahammar hålls möten med anledning av detta under måndagseftermiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet