Känner man av misstänkt symtom ska man ringa till vården för att undvika att smitta andra. – Det bästa är om man ringer 1177, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Västmanland. Foto: Jenny Berggren/SVT

Smittskyddsläkaren: ”Uppsök inte vårdcentralen”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen gick Folkhälsomyndigheten ut med svenska rekommendationer kring handläggning av misstänkta fall av coronaviruset. Nu jobbar regionens smittskydd med att ta fram lokala riktlinjer för vården i Västmanland.

Inga fall av det nya coronaviruset är bekräftade i Sverige, men det har skett provtagningar på ett antal personer, som dock visat sig inte handla om den här infektionen.

– I princip är det det ganska allmänna symtom, i första hand feber, över 38 grader, och i kombination luftvägssymtom, som andnöd, hosta eller halsont. Men har man inte varit i den delen av världen, då är det vilken annan ordinär infektion som helst, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.