Socialminister Lena Hallengren (S) (i mitten) träffade grundarna Marie Wiberg (tv)och Jenny Klingstam (th) från Undersköterskeupproret på Hälleborgs äldreboende i Västerås. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Socialministern: ”Vi behöver hjälpas åt för att få äldreomsorgen högt upp på dagordningen”

Publicerad

Socialministern hade inte bara en “date“ inbokad med grundarna till Undersköterskeupproret, med sig från Stockholm och regeringskansliet. Hon hade även med sig nyheten om den nya nationella äldresamordnaren.

Regeringen har utsett den tidigare metallbasen Göran Johnsson till nationell samordnare med uppdrag att stödja och initiera förändringsarbete i kommunalt finansierade verksamheter inom vård och omsorg om äldre. Syftet är att främja en god arbetsmiljö och hållbar kompetensförsörjning.

– Vi har stora utmaningar när det gäller äldreomsorgen. Det grundar sig på det faktum att vi lever allt längre. Det betyder att vi behöver mer äldreomsorg, mer vårdboenden. Då måste fler vilja jobba inom yrket och stanna fler att stanna kvar. Det behöäver vi jobba med tillsamans, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Vad har underskrifterna från Undersköterskeupproret spelat för roll ?

– Ska jag vara helt krass så var förslaget om en äldresamordnare något som jag haft en tid. Men jag blir stärkt av i övertygelsen att vi behöver olika insatser. Tro det eller ej, men jag känner undersköterskeupproret som en dunk i ryggen att fortsätta arbetet som ger en lokal och viktig debatt. Vi behöver hjälpas åt för att få äldreomsorgen högt upp på dagordningen.    

Uppdraget som den nationella äldresamordnaren har sträcker sig till den 15 juni 2021 och är en del av januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna.

Presskonferensen i Västerås sändes live på Riksdagens hemsida. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.