Leif GW Persson: ”Domen mot Johanna Möller är ett mysterium”

Uppdaterad
Publicerad

Att Johanna Möller dömts för mordet på sin make, två år efter dödsfallet är ”mysteriöst” säger Leif GW Persson i kvällens Veckans brott. Domen åkte med ”av bara farten” när Möller dömdes för mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma, menar kriminologen.

Obs! Artikeln skrevs i november 2017.

Två år innan Johanna Möller dömdes för mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma i en sommarstuga i Arboga, larmade hon polisen om att hennes make var försvunnen.

Arbogafallet

Maken hittades senare i vattnet vid stugan, och polis och rättsläkare drog slutsatsen att han hade drunknat. En slutsats Leif GW Persson säger är svår att förstå, till stor del för att vattnet på platsen är mellan en meter och 120 cm djupt.

– Jag begriper inte hur man kan komma fram till den slutsatsen i stort sett omgående. Det är svårt att drunkna på det stället. Han hade visserligen druckit, men han var inte jättefull. Det var en vältränad och stark karl, bra på att simma.

Inget tydde på att mannen hade trillat och slagit sig.

– Jag har plaskat runt där vid ett par tillfällen och till och med jag skulle ha svårt att drunkna där, säger Persson.

”Fallet såg bra konstigt ut”

Men polisen misstänkte inget förrän de återigen kom i kontakt med kvinnan ett år senare. Nu larmades de till samma plats för att hennes föräldrar blivit attackerade i stugan. Pappan blev ihjälhuggen, men mamman överlevde attacken.

– Då äntligen reagerade man på det försäkringsbolaget hade tjatat om i ett år.

Efter en ny obduktion av makens kropp fastslog polisen att han inte kan ha drunknat på platsen där han hittades – han hade inte kiselalger i kroppen som han borde ha haft om han drunknat i Hjälmaren.

”Håller inte i hovrätten”

Leif GW Persson tror inte domen mot Johanna Möller för anstiftan till mordet på maken kommer stå sig i hovrätten.

– Den är rent mysteriös, säger han och fortsätter: 

– I det fallet måste åklagaren presentera en alternativ beskrivning. Hur gick det då till? Det saknas i det här ärendet. Jag har fortfarande inte en susning om hur åklagaren och tingsrätten anser att det här har gått till. Man har resonerat som så ”han drunknade inte av egen kraft alltså så har hon anstiftat ett mord på honom”, det är ett långt kliv att ta och där är jag inte med längre. Jag har svårt att tro att hovrätten kommer köpa det.

Leif GW Persson tror att Johanna Möller blev dömd för anstiftan till mord på maken ”av bara farten”, men om hovrätten river upp tingsrättens dom kommer det inte påverka livstidsdomen mot Johanna Möller.

– Men det kommer naturligtvis påverka de anhöriga till offret. De får då inget skadestånd.

Enligt kriminologen kan Johanna Möller inte ha genomfört mordet på maken själv.

– Och då får man vara så god och tala om vilka i så fall som hjälpte henne och vad i bestod de olika rollerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet