Sopkaos på Surbrunnsvägen i Hallstahammar. Foto: Johanna Persson

Sopkaos i Hallstahems miljöbodar – boende: ”Man blir trött på att se det här”

Uppdaterad
Publicerad

Flera hyresgäster har ledsnat på vad de upplever som upprepat sopkaos i några av Hallstahems återvinningsbodar.

– Det är jättetråkigt att se, man vill nästan inte gå dit själv, säger Krister Björklind, boendes på Nämndemansgatan.

I helgen delade flera av Hallstahems hyresgäster foton i sociala medier på sopkaoset, bland annat från återvinningsbodar på Surbrunnsvägen och Nämndemansgatan.

– Det är inte första gången det ser ut så här, det går i vågor. Men i helgen blev det sämre igen. Folk slänger allt i den gröna tunnan och sorterar inte. Man blir trött på att se det här, det blir ju en sanitär olägenhet, säger Krister Björklind.

Dålig sortering anledningen

På Vafab miljö, som ansvarar för sophämtningen, känner man igen problemet och förklarar att när soporna är för felsorterade kan inte bilarna ta dem med.

– Kommer till exempel bilen som ska hämta glas och det är fullt av matavfall eller metall i tunnan så kan inte bilen ta det med. Då måste en annan bil komma ut och då tar det längre tid innan tömning och under tiden blir problemet större. Det är därför det är viktigt att sorteringen fungerar, säger Eva Favaro, kommunikatör.

Hallstahem: Vi informerar och sätter upp skyltar

Jimmy Robertson, Hallstahems områdeschef för bland annat Surbrunnsvägen och Nämndemansgatan, delar bilden av att grundproblemet är att folk är dåliga på att sopsortera.

– Det blir ju som en dominoeffekt när folk inte sorterar. Jag vet inte vad det beror på, om det har med okunnighet att göra?

Boende tycker att det är ett återkommande problem – vad gör ni åt saken?

– Det vi kan göra och gör när det är problem i vissa områden är att informera ute på områdena och i vår tidning. Vi förstärker också med extra skyltning hur man ska sortera.

Kommer ni att göra det nu?

– Det arbetet fortsätter vi med, absolut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.