Matavfall, möbler, elektronik och andra sopor är en vanlig syn på återvinningsstationerna runtom i Västerås. Foto: SVT

Sopproblem vid återvinningar tas tag i

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska problemet med nedskräpning på återvinningsstationerna i Västerås tas tag i. Under året väntas åtgärder. Som ett första steg ska nu de med ansvar vid platserna sätta sig ner i ett gemensamt möte.

– Det behövs en förbättring av skötsel och så och förhoppningsvis ska vi kunna se en förbättring ganska snart, säger Jonathan Holm, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Nytt grepp mot nedskräpningen

Som SVT tidigare rapporterat är det stora problem med nedskräpning vid återvinningsstationerna runtom i Västerås. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen som står för tillsynen vid platserna tar nu nytt grepp för att komma tillrätta med problemet.

I slutet av januari har de bjudit in både Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), som har hand om containrarna och tömningen av dem och representanter från stadens teknik- och fastighetsförvaltning som har hand om själva platsen för att gemensamt diskutera och komma fram till åtgärder.

Åtgärder under året

– Vi hoppas ju på att de kan presentera någon form av konkreta åtgärder redan då, men framförallt är det ett startsamtal. Det är första gången vi träffas så här, säger Jonathan Holm.

I andra kommuner i landet har exempelvis kameraövervakning, vakter och stängning blivit aktuellt.

I Västerås är problemen med nedskräpning större vid vissa stationer.

När i tid kan man tänka sig se åtgärder?

– Under året i alla fall, det kan vi våga säga, säger Jonathan Holm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.