Hälften av all honung som konsumeras i Sverige är importerad. Foto: TT

Ingen utspädd honung i våra burkar

Publicerad

Lokala biodlare i Västmanland reagerar med förvåning på nyheten om att det fuskas med en femtedel av den importerade honungen.

Hälften av all honung som konsumeras i Sverige är importerad – och enligt en rapport från EU-kommissionen fuskas det med en femtedel av den importerade honungen.

– För oss småodlare är det jättesträngt. Om man smaksätter honung, så får man inte säga att det är typ citronhonung, utan man mår skriva smaksatt honung med det man smaksatt med. Man får heller inte skriva flytande honung utan matlagningshonung när man tillsatt fruktos för att få den flytande konsistensen. Då är den inte ren eller naturlig. Så fort man gör någonting åt den måste det anges, säger Lena Nilsson, ordförande i Västeråsortens BF, Sveriges biodlares riksförbund.

Det finns drygt 180 st organiserade biodlare i Västmanland. Flertalet är hobbybiodlare med mellan ett och tio samhällen.

Hård konkurrens på hyllan

Det är brist på svensk honung, så konkurrensen är hård på butikshyllan.

– Om inte vi kan leverera honung och det blir en glugg där, då hamnar något annat där och den platsen är svår att ta tillbaka, säger Lena Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer