Sparkravet i Arboga: Förskola och skola måste bantas med miljoner

Publicerad

8,2 miljoner kronor – så mycket måste Arbogas barn- och utbildningsnämnd spara enligt kommunbudgeten för 2020. Just nu ser förvaltningen över hur miljonerna ska kunna sparas och kommer i höst att lägga fram olika besparingsförslag till politikerna.

Arboga kommun behöver spara pengar och för att ta reda på hur resurserna ska fördelas i budgeten för 2020 så har kommunen tagit hjälp av en så kallad standardkostnadsmodell. Enligt den kostar Arbogas förskole- och skolverksamhet mer än jämförbara kommuner. Därför är planen i kommunens budget för 2020 att spara 8,2 miljoner i barn- och utbildningsnämnden, det skriver Bblat.

– Framförallt ligger lokalkostnaderna högre än jämförbara kommuner, säger Ulrika Hansson, skolchef i Arboga.

Konkreta förslag i höst

Just nu ser barn- och utbildningsförvaltningen över hur miljonerna ska kunna sparas, ett arbete som fortsätter under sommaren. Till hösten ska olika besparingsförslag läggas fram till politikerna i barn- och utbildningsnämnden, som sedan får ta ett förslag vidare till kommunstyrelsen.

I klippet hör du Arbogas skolchef, Ulrika Hansson, om hur miljonerna övergripande ska kunna sparas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer