2021 års sportlov blir annorlunda för många barn och unga. Det finns färre ordande aktiviteter från kommunerna på grund av pandemin. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Sportlov med hemmafokus för lediga barn

Publicerad

Imorgon börjar sportlovet för länets alla barn och unga. I vanliga fall brukar kommunerna erbjuda en mängd aktiviteter för att fylla lovet med sport och annat. Men i år ser det annorlunda ut med färre aktiviteter, men det erbjuds ändå saker att göra.

Flera kommuner har inte någon information på sina hemsidor om aktiviteter för sportlovslediga barn och unga. Men nedan kan du se de kommuner som har det och klicka dig vidare om du vill veta mer.

Köpings kommun erbjuder covid-säkrade aktiviteter både genom sina fritidsgårdar och bibliotek, och även med samarbeten med olika föreningar. För samtliga aktiviteter gäller föranmälan och det finns begränsade platser till förfogande.

I Arboga har kommunen trots pandemin satt samman ett mindre program där man kan hitta olika aktiviteter där man på ett corona-säkert sätt kan delta.

I Kungsörs kommun finns även där en del tips att få på kommunens hemsida.

I Hallstahammars kommun erbjuds också en del aktiviteter, men kommunen informerar på sin hemsida om att läget med pandemin gör att programmet inte kan se ut och ha samma omfattning som vanligt.

I Sala kommun erbjuds inte ett traditionellt utbud av aktiviteter för barnen som ett normalt år. På hemsidan kan man ändå hitta lite aktivitetstips att förgylla lovet med.

I Fagersta kommer biblioteket att plocka ihop lånekassar med böcker i olika genrer; deckarkasse eller spökkasse kanske passar dig?

Finns aktiviteter nära hemmet

Den ideella organisationen Frilutfsfrämjandet skriver i ett pressmeddelande att många kommer att spendera sportlovet hemmavid, men tipsar samtidigt om aktiviteter man kan göra ute i närmiljön. Några av tipsen är en hinderbana ute, att tälta även om det är snö  eller att mörkervandra på en plats du förut besökt i dagsljus.

– Visst blir sportlovet annorlunda för många i år, med mindre sociala aktiviteter och mindre resande. Men kom ihåg, är det något som många hittat tillbaka till det senaste året så är det möjligheterna i naturen. Friluftslivet har kanske aldrig varit viktigare än just nu, och det finns otroligt många enkla men spännande äventyr du kan ägna dig åt i närheten av där du bor, säger Cajsa Rännar, friluftsexpert på Friluftsfrämjandet.

Om din kommun inte är med i denna text kan de sakna information på sin hemsida eller fått upp den där efter att texten skrevs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer