Västmanland kan få ett rullande sportotek. Foto: svt / arkiv

”Sportotek” ska hjälpa barn att idrotta

Uppdaterad
Publicerad

Dyra kostnader för utrustning ska inte få hindra barn och ungdomar från att idrotta. Det är tanken bakom att Västmanland nu kan få ett mobilt ”sportotek”, där unga ska kunna låna idrottsutrustning gratis.

– Sportutrustning är dyrt, och alla ska kunna vara med, säger Maria Engelfeldt, distriktsidrottschef.

– Det är som ett bibliotek, fast med sportartiklar där man kan låna för att kunna testa på. Både om man inte har råd eller om det är en ny idrott man testar och inte vill köpa full utrustning direkt.

På hjul

En buss fylld med sportutrustning, en sportoteksbuss, som rullar i länets olika kommuner och dit barn kan gå och med hjälp av ett lånekort låna idrottsutrustning gratis. Det är vad Västmanlands idrottsförbund nu tittar på. På lokal, vem som skulle kunna äga projektet och finansiering.

Men redan har flera kommuner i länet visat intresse för att vara med.

– Bussen kan ju vara där ungdomarna är. Och då kan vi också rikta den till olika områden där det finns ett behov, säger Maria Engelfeldt.

Sponsrat och skänkt

I Luleå finns en föregångare och till det sportoteket har bland annat sponsorer och privatpersoner skänkt utrustning som kan lånas ut. En variant man kan tänka sig även i Västmanland.

– Vi kastar ju också bort alldeles för mycket och har grejer i garaget, saker som skulle kunna användas länge till. Så det skulle kunna komma till användning, säger Maria Engelfeldt.

När väntas ett besked om det blir verklighet?

– I början på nästa år. Vi håller ju på att titta på det men det tar alltid lite tid när det är pengar som ska till och beslut som ska fattas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer