Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jan Hallberg, ansvarig för inköpsfrågor på region Västmanland: ”Det här kan det bli brist på” Foto: Claudio Bresciani/TT och SVT

Region Västmanland går upp i stabsläge: ”Vill vara extra säkra på att klara vården”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att lägesbilden är oförändrad från torsdagen, och det inte råder någon brist på sjukvårdsmaterial i länet, så väljer Region Västmanland att gå upp i stabsläge som flera andra regioner redan gjort.

– Läget är ungefär som i går, men vi väljer ändå att gå upp i stabsläge för att vara extra säkra på att klara vården, det är en ren säkerhetsåtgärd för att klara patientsäkerheten, säger Jan Hallberg, administrativ direktör med ansvar för inköpsfrågor i Region Västmanland.

Under torsdagen gick regionerna Örebro och Uppsala upp i stabsläge. Eftersom det råder stor brist på viktig sjukvårdsmateriel. Bland annat provtagingsrör, sterila handskar och slangar till respiratorer. Orsaken till det är att leverantören Apotekstjänst har haft stora problem med leveranser ut till regionerna. De levererar även till Region Västmanland, men tack vare god rutin för lagerlogistik klarade regionen en akut kris.

– I normalfall så klarar vi sju till tio dagar, det är den leveranssäkerheten vi har. Men det har ju nu tunnats ut, den här situationen har ju pågått i en vecka, så nu är vi nere på betydligt mindre lager på vissa ställen, säger Jan Hallberg.

– Vi bedömer att leveranserna behöver komma igång under nästa vecka och vi har hopp om att det kommer lösa sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet