Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när historikern Niklas Ulfvebrand listar tre av de ”fulaste husen” i Västerås. Foto: SVT

Topp tre fulaste byggnaderna i Västerås – stadsvandring ska väcka nyfikenhet

Uppdaterad
Publicerad

Den eviga frågan om Västerås är en ful stad eller inte kanske aldrig kommer att kunna besvaras, men historikern Niklas Ulfvebrand hoppas på diskussioner om dess arkitektur i alla fall. Under Arkitekturdagarna håller han en guidning om stadens ”fulaste” byggnader.

Som en del av Arkitekturdagarna kommer Niklas Ulfvebrand, historiker och stadsguide i Västerås, att ha en vandring om ”fula” hus. Han poängterar att vi måste förstå varför Västerås ser ut som det gör. Genom att sätta allt i historiska sammanhang kan man förstå hur arkitekter och stadsplanerare tänkte, menar han.

Det är första gången Västerås stad arrangerar Arkitekturdagarna. Tanken är att västeråsarna ska kunna lära sig mer om varför staden ser ut som den gör och hur den skulle kunna formas i framtiden.

– Vi vet att västeråsarna vill att det ska hända mer och att det inte ska vara så grått. Där vill vi gärna få in tankar om hur vi skulle kunna göra det tillsammans. Vi har bland annat seminarium om hur city ska göras grönare, säger Nora Kvassman arkitekt på Västerås stad.

Se historikern berätta om de fula husen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.