Foto: SVT

Stalkade ”Anna” i flera år – döms för olaga förföljelse

Publicerad

26-åringen förföljde Anna i flera år. Han skickade ovälkomna meddelanden och lämnade presenter utanför hennes port. Han trodde att de skulle gifta sig och skaffa barn. Det slutade med att han kastade mot kvinnans fönster.

Nu döms 26-åringen för olaga förföljelse, sexuellt ofredande och försök till grov mordbrand.

26-åringen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han döms också att betala ett skadestånd till Anna på närmare 70 000 kronor.

Han har erkänt att han kastat brandbomben men inte olaga förföljelse.

Trovärdigt intryck

Västmanlands tingsrätt anser att Anna gjort ett trovärdigt intryck. Hon har berättat på ett självupplevt sätt och berättelsen är även fri från motsägelser, anser rätten. Annas berättelse vinner även stöd från vittnena, att hon plågats av kontakterna och inte kunnat leva sitt liv som vanligt längre.

Det var den 9 mars som 26-åringen kastade in brandbomben i Annas kök. Tidigare under kvällen hade han stått och kikat in genom hennes fönster. Eftersom Anna inte vågade vara ensam hemma på grund av förföljelsen hade hon en kusin på besök.

Kusinen öppnade fönstret och utgav sig för att vara Annas pojkvän och bad 26-åringen gå därifrån. I förhör har 26-åringen sagt att han blev förvirrad av beskedet – han trodde att han var välkommen.

”Våra blickar möttes”

Under polisutredningens gång skrev 26-åringen ett brev till polisens förhörsledare eftersom han tyckte att frågorna de ställde var vinklade:

”Ett tag, innan 22 års ålder, möttes vi på stan när vi gick olika vägar. Våra blickar möttes och jag kände en viss kontakt men vi fortsatte att gå. Senare hittade jag hennes profil på Facebook genom en gemensam vän”.

Så inleddes förföljelsen. Tingsrätten konstaterar att det är svårt att utröna vilken tidsperiod allt har hänt men anser att det är bevisat att den pågått sedan augusti 2017 fram till mars 2018.

Besviken över skadeståndet

Enligt tingsrätten kan 26-åringen, som lider av en allvarlig psykisk störning, ha en nedsättning av sin tankemässiga kapacitet. Trots det borde han ha kunnat haft förmågan att kontrollera sina handlingar.

Anna är glad att domstolen dömde 26-åringen för olaga förföljelse. Däremot är hon besviken över skadeståndet. Hon har bestämt sig för att överklaga domen.

– Han fick mig att fly landet på grund av den terror han utsatte mig för, säger hon.

Förlorat mycket pengar

Anna flyttade till en storstad i Europa för att studera. Hon tog ett studielån på närmare 100 000 kronor för att kunna finansiera studierna. Men efter rättegången, och tillbaka i sin nya hemstad, avbröt hon studierna. Hon mådde för dåligt.

Nu bor hon hemma hos föräldrarna i Västerås igen.

– Det är mycket pengar som gått till spillo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer