Stall håller stängt efter larm om smittsamt hästvirus

Uppdaterad
Publicerad

För Malin Åhman, ridskolechef på Fagersta ryttarklubb, vore det en mardröm att få in det skadliga viruset i stallet. Därför har hon beslutat att stänga gården för utomstående hästar och infört regler kring ryttarnas klädsel och hygien.

Sedan slutet av januari har flera hästar i Skåne och Stockholm insjuknat av viruset. Oron sprider sig i hästvärlden och Fagersta ryttarklubb är bara ett av många stall i Västmanland som valt att stänga dörrarna för att hålla det fruktade herpesviruset på avstånd.

Men än så länge har inga fall upptäckts i länet berättar länsveterinär Magdalena Bostedt.  

– Varje år orsakar det här herpesviruset några fall i Sverige och det är viktigt att separera sjuka hästar från dräktiga ston. 

Hästarna har ett eget herpesvirus som skiljer sig från människans. Viruset finns i olika former och två av varianterna kan få allvarliga konsekvenser: Den ena sätter sig på dräktiga ston och framkallar missfall. Den andra neurologiska varianten, förlamar hästen och kan leda till avlivning.

Svårupptäckt

Oavsett vilken variant hästen smittas av börjar insjuknandet med feber. Därefter kan det gå upp till tio dagar innan några symptom syns. 

Råd till hästägare

Viruset är luftburet och kan därför ta sig in i stallet via en människas kläder.  

– Det är viktigt att byta kläder, skor och tvätta händer om man rör sig mellan olika stall och hålla hästar som vistats med andra hästar på avstånd, säger Magdalena Bostedt.

Uppdatering: 25 februari hade stallet kvar sina tillfälliga regler och restriktioner eftersom det rapporterats om fler nya fall runt om i landet.

Symptomen – biträdande statsveterinär Karin Bergström beskriver

Så smittar abortviruset – biträdande statsveterinär Karin Bergström förklarar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.