Murat Ermis, tidigare ordförande i Västerås moské, berättar att det aldrig tidigare hänt att moskén stått tom under ramadan. Foto: Amanda Hemberg Lind/SVT

Stängda moskéer i Västerås under ramadan

Uppdaterad
Publicerad

Fredag 24 april inleds fastemånaden ramadan. I år blir den stora muslimska högtiden annorlunda eftersom moskéerna hålls stängda på grund av coronaviruset.

Ramadan pågår en månad och muslimer världen över fastar när solen är uppe. När fastan bryts vid solnedgång är det viktigt för många att umgås och be nattbönen tillsammans i moskéen.

– Det gör ont i hjärtat just nu när det inte går, säger Murat Ermis som tidigare varit ordförande i Västerås moské.

Coronaviruset i Västmanland

– Moskéen är centrumet, det är navet under ramadan. Vi träffas familjer och släktingar. Medmänniskor helt enkelt, säger han.

Moskéen som ligger i centrala Västerås har som många andra moskéer i landet sedan en tid varit stängd för fredagsbönen. Och fortsätter att hålla helt stängt under ramadan. Människor uppmanas att stanna hemma och bara ses i den närmaste familjen.

– Det brukar vara fullt av folk här. Det är första gången det här händer, säger Murat Ermis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet