Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är helt absurt!” – här ilsknar politikerna till under vindkraftsmötet – och stormar ut. Foto: Audrey Erath/SVT

Starka känslor på vindkraftsmöte i Skinnskatteberg: ”Kan du hålla käften!”

Publicerad

Ett 40-tal personer kom till medborgardialogen om vindkraft som Skinnskattebergs kommun anordnande på torsdagskvällen. Stundtals var känslorna starka – vänsterpartisten Fredrik Skog ifrågasatte att flera deltagare som höjde rösten på mötet var vindkraftsmotståndare bosatta i grannkommunerna Köping, Lindesberg och Smedjebacken. Det fick moderaten Bo Öberg att ilskna till och storma ut.

Innan mötets start monterade vindkraftsmotståndarna upp en tre meter hög modell av en vindsnurra framför åhörarna och inledningsvis fylldes salen av ett högt buller som skulle likna ljudet från ett vindkraftsverk.

– Det är helt absurt att de, på ett möte arrangerat av kommunen, få ta plats med sin propaganda. Hade det här varit ett seriöst möte hade man väl bjudit in någon från till exempel Energimyndigheten för att ge perspektiv i frågan. Så när den här mannen (Björn Lagerman från föreningen Motvind Norrmogen, reds anm. ) ställer sig upp där framme och ska hålla något slags föredrag, då tappade jag konceptet helt, säger Fredrik Skog (V) dagen efter mötet.

Kommunchefen: ”Gick lite fort”

Skinnskattebergs kommunchef, Annelie Johansson, är självkritisk dagen efter kring att vindkraftsmodellen fick stå uppmonterad inne i lokalen.

– Vi pratade om det efteråt att det gick lite fort där, vi kunde ha sagt ifrån, att de fick ställa den utanför. Det här var ju ett möte för kommunen att ta in åsikter, inte för att propagera på.

Blev mötet neutralt?

– Ja, utifrån att alla fick säga sina åsikter.

”Jag blev tvärförbannad”

Representanter från fullmäktiges samtliga sex partier fanns på plats, men moderaten Bo Öberg valde en bit in i mötet att storma ut.

– Ja, jag blev tvärförbannad på Fredrik Skogs oförskämdheter. Jag satt bredvid honom under mötet då han satt och viskade foliehattar om folk, så till slut stod jag inte ut, säger han dagen efter.

Vad säger du om Skogs kritik?

– Jag står ju på andra sidan så att säga, mot vindkraft, men jag tycker att vindkraftsmodellen var jätteviktig, den visar ju proportionerna, hur det skulle se ut i verkligheten.

En tre meter hög, blinkande modell av ett vindkraftsverk fick stå framför åhörarna under hela kommunens vindkraftsmöte, utplacerad av föreningen Motvind Norrmogen. Propaganda ansåg Vänsterpartiet. Foto: Audrey Erath/SVT

I klippet: ”Det här är helt absurt!” – här ilsknar politikerna till under vindkraftsmötet.

Medborgardialogen arrangerades med anledning av att fullmäktige ska ta beslut om hurvida kommunen ska säga nej till storskalig vindkraft eller inte. Sedan tidigare finns det ett beslut i kommunstyrelsen där Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalera och Sverigedemokraterna i majoritet, sagt nej. Frågan kring ett ställnignstagande kom upp under förra året då kommunen kontaktades av flera företag som visade intresse för att etablera vindkraft i Skinnskatteberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.