Statsvetaren Jörgen Ödalen är inte helt överraskad av Chris Marlowes partibyte. Foto: Susanna Ahnlund/SVT

Statsvetaren Jörgen Ödalen om Marlowes partilöshet: ”Inte alltför ovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan presenterades det nya politiska styret i Surahammar där en av de stora snackisarna handlat om att tidigare S-kommunalrådet Chris Marlowe petats av sitt tidigare parti – och nu väljer att samarbeta med Vänsterpartiet.

Inte ett oväntat drag enligt Jörgen Ödalen, statsvetare vid Mälardalens universitet.

– Jag skulle säga att det inte är så ovanligt vare sig på kommunal- eller riksnivå, säger han.

Enligt Jörgen Ödalen är det allra vanligaste att man på riksnivå väljer att bli politisk vilde, vilket innebär att en person lämnar sitt parti men fortsätter att ha kvar sitt mandat, eller att man startar ett eget parti.

Något som inte heller är ovanligt på kommunalnivå.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

– Däremot är det lite ovanligare att en politiker hoppar av och hoppar på ett annat parti, säger Jörgen Ödalen.

En av anledningarna till att Chris Marlowe och hans tidigare S-kollega Cecilia Östergren väljer att som partilösa samarbeta med Vänsterpartiet har främst handlat om att fortsätta kunna driva den röda politiken.

Något som de i nuläget menar att det nya styret bestående av samarbetspartierna S, M, C och KD inte kommer göra.

Inget större hopp mellan partier

Om Chris Marlowe å andra sidan skulle välja att gå över till Vänsterpartiet helt och hållet, så skulle det enligt Ödalen inte vara ett alltför stort hopp.

– Att gå från Socialdemokraterna till Vänsterpartiet är kanske inget av de mest halsbrytande samarbetena som en politiker kan göra. Man kan tänka sig att en del socialdemokrater kanske står mer åt vänster och sympatiserar med vänsterns politik, säger Jörgen Ödalen.

Varför är det inte ovanligt?

– Rent anekdotiskt så vet jag att socialdemokrater från andra kommuner runt om i landet som valt att lämna sitt parti har för det mesta valt att gå till Vänsterpartiet.

Inte ovanligt att oväntade partier går samman

För den vanliga medborgaren kanske det kan uppfattas som oväntat att partier med olika ideologier går samman och bildar ett politiskt styre.

– Det är inget nytt utan det har förekommit tidigare att man kan se allianser som på kommunalnivå samarbetar, men att det skulle vara omöjligt på riksnivå. Inom den kommunala politiken så handlar det kanske främst om att få vardagen att gå ihop för medborgaren.

Ödalen menar att det är lättare att komma överens över de ideologiska gränserna på den kommunala nivån då mycket av den kommunala politiken inte är av ideologisk typ.

– Det kan handla om vägunderhåll eller gatubelysning, säger han.

I klippet nedan kan du höra mer om det nya politiska styret i Surahammar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
S, M, C och KD går ihop för att styra Surahammar tillsammans. På bilden Johanna Olofsson (M), Göte Sandin (S), Inge Larsson (C), Lars-Göran Bärling (KD). Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet