Stefan skänker cyklar till asylsökande i Norberg

Publicerad

Stefan Lindblad från Västerås kände att han ville göra någonting för de asylsökande som bor i Bolagshagen i Kärrgruvan i Norberg. Därför började han samla in cyklar att skänka till de boende.

– Den betyder mycket för mig, säger Nancy Dotsey, som fått ta emot en cykel.

Trots att sex år har gått sedan den stora flyktingvågen 2015 så har Norberg idag fortfarande flest asylsökande boende på mottagningar som Migrationsverket förvaltar. Över 200 bor i Bolagshagen i Kärrgruvan i Norberg . Migrationsverket hyr platser där av fastighetsägaren.

Men i egenskap av asylsökande har människorna som bor där inte rätt till att jobba eller studera. Stefan Lindblad ville därför erbjuda någon form av sysselsättning.

”Har gett ringar på vattnet”

Han driver därför en studiecirkel för asylsökande mammor medan deras barn är på förskola och samlar in cyklar som han skänker till deltagarna. Cyklarna brukas både av mammorna och deras barn.

– Nu är det ett studieförbund som startat en cykelkurs så det har gett lite ringar på vattnet, säger Stefan Lindblad.

I klippet får du möta Stefan Lindblad och några av de asylsökande som fått ta emot cyklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.