I mejlet från kanslichef Sofia Johansson som SVT tagit del av föreslås att Stig Henrikssons frånvaro ska lösas med att han tillfälligt avsäger sig platsen. Foto: TT / Skärmdump

Stig Henriksson (V) om petningen från försvarsberedningen

Uppdaterad
Publicerad

Stig Henriksson (V) blev ombedd att tillfälligt avsäga sig sin plats i försvarsberedningen i samband med att han skulle tillbringa en längre tid utomlands. Samtidigt utlovades att han skulle få återta sin plats igen, det visar mejl som SVT Västmanland tagit del av.

Stig Henriksson (V) lämnade riksdagen i höstas men behöll sin plats i försvarsberedningen.

– Dels ville jag sitta kvar själv men partiledningen vädjade också att jag skulle sitta kvar, berättar Stig Henriksson när SVT når honom i Thailand.

Stig har befunnit sig i Thailand i tre månader eftersom hans sambo tillfälligt arbetar där i 3 månader och han följde med för att ta hand om barnen.

När sedan försvarsberedningen behövde en vänsterpartist på plats inför ett möte i december togs kontakter från partiledningen enligt Stig.

I mejlet från kanslichef Sofia Johansson som SVT tagit del av föreslås att Stigs frånvaro ska lösas med att han tillfälligt avsäger sig platsen, sedan står det; ”Så tillser vi att det fattas ett nytt beslut så att du väljs in igen sedan.

Ohållbar situation enligt partiledningen

I en kommentar till SVT skriver gruppledaren för Vänsterpartiet Mia Sydow Mölleby att:

Stig Henriksson har gjort ett mycket bra arbete som försvarspolitisk talesperson för Vänsterpartiet men valde själv att lämna sitt riksdagsuppdrag för en längre utlandsvistelse.

Vi kom efter en tid i en situation där det blev ohållbart att vår representant i försvarsberedningen inte hade möjlighet att delta i det arbetet. Vi utsåg då vår försvarspolitiska talesperson Lotta Johnsson Fornarve till ny ledamot i försvarsberedningen. Hon tog sig an uppdraget på ett mycket bra sätt och därför har vi kommit fram till att det bästa för vårt försvarspolitiska arbete är att hon får fortsätta i den rollen.

Jonas Sjöstedt har försökt förklara

Varken Lotta Johansson Fornarve eller kanslichef Sofia Johansson som skrev mejlet där Stig Henriksson lovas att få tillbaka sin plats har velat svara på mejl från Stig Henriksson om frågor kring petningen uppger Stig Henriksson.

Däremot har partiledare Jonas Sjöstedt (V) haft kontakt med honom.

– Han har försökt förklara varför förtroenderådet har kommit fram till det här beslutet och att man frångår den här överenskommelsen. Förklaringar jag knappt begriper och än mindre accepterar.

SVT ber via Vänsterpartiets presstjänst om en förklaring till varför Stig lovades att få tillbaka sin plats i mejlet från kanslichefen men får tillbaka svaret att ”Vi har inget mer att säga i den här frågan”.

Lokal politik och exportkontrollrådet i framtiden

Stig Henriksson (V) säger sig ha gått vidare och lämnat besvikelsen över hur ärendet hanterats bakom sig.

– Det här släpper jag, jag har talat om vad jag tycker och att det inte är schysst att göra på det här sättet. Jag står ju inte och faller med att sitta i försvarsberedningen, det är ju inte mitt liv.

– Jag kommer ju framförallt nu att arbeta lokalpolitiskt när jag kommer hem nästa vecka. Sedan har jag kvar ett uppdrag i exportkontrollrådet som har med vapenexport att göra och det tänker jag väl behålla som jag nu känner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer