Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar badvärden Elise Ask varför den nya lagen behövs. Foto: Adam Danielsson/SVT

Nu kan badvärden Elise porta bråkiga besökare: ”Behövs verkligen”

Publicerad

Från och med den 1 juli kan man bli portad från badanläggningar och bibliotek. Den nya lagen kan tillämpas när det finns risk att personer ska begå brott på platsen eller allvarligt trakasserar personal eller andra besökare.

– Det känns mycket tryggare och säkrare om man vet att den här personen inte kommer tillbaka igen, säger Elise Ask, badvärd på Skantzöbadet i Hallstahammar. 

Det är en utvigdning av den lag om tillträdesförbud till butiker, som gäller sedan förra året. Innan lagändringen kunde besökare komma tillbaka till Skantzöbadet i Hallstahammar samma dag som de kastats ut för att ha misskött sig.

Elise Ask tror inte att tillträdesförbuden kommer behöva ges särskilt ofta på Skantzöbadet.

– Det kommer inte bli en så stor skillnad för oss eftersom det är så sällan som det händer att man måste porta någon, säger hon.

Tillträdesförbud till bibliotek ska också kunna ges vid risk för ordningsstörningar. Den som bryter mot tillträdesförbudet kan dömas till böter eller fängelse upp till sex månader.

I klippet kan du höra badvärden berätta om en incident i badets bastu

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer