Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tolk – en rättighet eller en kostnad samhället inte ska ta? Foto: SVT

Moderat oppositionsråd vill stoppa avgiftsfri tolkning på sjukhus – Socialdemokraterna kraftigt kritiska

Publicerad

Oppositionsrådet Mikael Anderson Elfgren (M) vill spara pengar genom att patienter som behöver tolk vid exempelvis sjukhusbesök ska betala för det själv om de gått klart SFI.
– Jag tycker inte det är rimligt att rätten till tolk ska vara helt obegränsad, säger han.

– Det är bra att man kan få tolkhjälp när man behöver men det är inte självklart att det i alla lägen ska vara gratis. Har man bott i Sverige i ett par år så är det också rimligt att man kan betala en avgift om man behöver tolk, säger oppositionsrådet Mikael Andersson Elfgren (M).

Skulle krävas ändring i patientlagen

Lagligt sett är det inget krav att erbjuda just tolktjänst men det är ett krav att tillgodose information på ett sätt som patienten förstår oavsett ålder, mognad, språklig bakgrund eller andra förutsättningar.

Det skulle krävas en lagändring i åtminstone patientlagen för att kunna villkora möjligheten till tolk, troligen också i förvaltningslagen. 

Kostnaden för tolktjänster i regionen var 27 miljoner kronor förra året. Det är en kraftig ökning från år 2013 men också en markant minskning från år 2015 när många migranter kom till Sverige.

”Måste undersökas närmre”

Konkret hur förslaget skulle se ut, organiseras och hur patientsäkerheten fortsatt skulle kunna säkerställas vet inte Mikael Andersson Elfgren (M) än, men han ser på det som om det skulle kunna fungera som en extra patientavgift.

– Vi säger att vi vill se den här färdriktningen men exakt hur det skulle utformas det måste undersökas närmare, säger han.

Hans tanke är att tolktjänst ska fungera som idag tills det att man gått klart SFI (Svenska för invandrare).

S kritiska: Leder till ojämlik vård

– Att avgiftsbelägga det här för vissa men inte för andra som behöver tolk det skulle leda till att vissa drar sig för att söka vård och det skulle leda till större kostnader i slutändan och det leder till en ojämlik vård, det ställer inte jag upp på, säger riksdagsledamoten Olle Thorell (S). 

– Om vi har en patientavgift så ska den betalas lika av alla oavsett vilka språkkunskaper man råkar ha. Det är inte vården som ska skapa incitament för människor att lära sig svenska. Det finns på andra håll.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer