Visa alla (2)

Karta: Tio bostadsbyggen stoppas för att hindra förtätningen

Publicerad

Förtätningen av stadsbilden i Västerås har varit en het politisk fråga under flera års tid. Nu har fastighetsnämnden beslutat om ett stopp för ett tiotal byggprojekt som planerats.

– Vi är inte motståndare till förtätning. Kopparlunden, Ängsgärdet och stationsområdet är exempel på bra förtätning. Men att bygga i lekparker, nedanför en pulkabacke och i grönområden som används är onödigt. Samtidigt som Kopparlundsprojektet står och stampar – det ser likadant ut nu som när jag var barn för 30 år sedan, säger fastighetsnämndens ordförande Jesper Brandberg (L).

Liberalerna är ett av partierna som i opposition varit kritiskt mot den takt bostäder har byggts på vissa håll i staden. Efter valet ingår de i den styrande fyrklövern, tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Och har drivit på för ett stopp för byggplanerna i en rad projekt runt om i Västerås, samtidigt som bostadsbristen är stor.

– Vi ska förtäta på rätt ställen, sedan ska vi även bygga staden ut åt. Och det gör vi vid till exempel Sätra och Gäddeholm.

Moderaterna är starkt kritiska till beslutet om byggstopp är menar att det är både märkligt och obetänksamt.

I klippet ovan hör du fastighetsnämndens ordförande Jesper Brandberg (L) om beslutet och varför han anser att de olika områdena inte borde förtätas.

Liberalerna har tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet drivit igenom ett stopp för byggplanerna på de här platserna i Västerås.

Byggprojekt som påverkas

Visa

Västerås 4:91 (del av), Skallberget

Västerås 1:128 och Västerås 1:218 (delar av), Ekberga Park

Västerås 3:12, Haga

Västerås 3:14, Klockartorp

Västerås 3:2, Sandgärdet

Västerås 4:63 och 4:90, Nordanby

Västerås 4:46, Önsta Gryta

Västerås 4:91 (del av), Skallberget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer