Foto: Susanna Ahnlund

Stor demonstration till stöd för kvinna som anmälde polis i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 11 inleddes en rättegång vid Västmanlands tingsrätt mot en kvinna i 40-årsåldern, åtalad för ringa narkotikabrott. Utanför hade ungefär 150 personer samlats för att demonstrera till stöd för kvinnan, innan de gick in för att följa rättegången.

Bakgrunden är att kvinnan anmälde en polis för våldtäkt i februari förra året. Polismannen åtalades aldrig och kvinnan anmäldes för ringa narkotikabrott efter att ett blodprov tagits i samband med att hon gjorde anmälan.

Kvinnan nekar till brott och menar att hon inte fått i sig narkotikan medvetet.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i sociala medier där kvinnan själv berättat.

– Vi är här för att stå upp mot det sexuella våldet och stötta kvinnan, säger Josefin Gardeblad, initiativtagare till demonstrationen.

Förhandlingarna i tingsrätten avbröts efter att det påtalats felaktigheter i stämningsansökan, gällande vilket datumet blodprovet hade tagits. Det är oklart när och om rättegången kan fortsätta.

Josefin Gardeblad, initiativtagare till demonstrationen, var en av cirka 150 personer som hade samlats utanför Västmanlands tingsrätt i Västerås. Foto: Susanna Ahnlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.