Foto: Melker Blomberg / SVT

Nedåt-trenden bruten i Västmanland: ”Vi är i början av den tredje vågen”

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av en vecka har antalet patienterna som vårdas för covid-19 på Västmanlands sjukhus ökat kraftigt. Även sängarna på intensivvårdsavdelningen i Västerås fylls på nytt.

– Jag tror vi kommer att se en fortsatt ökning de närmaste veckorna, säger smittskyddsläkaren Jan Smedjegård.

Utvecklingen såg bra ut i Västmanland. Fram till för en veckan sedan gick kurvan över antalet inlagda covidpatienter stadigt ned.

Trenden har vänt

Men sedan dess verkar trenden ha vänts till det motsatta. För en vecka sedan behövde åtta patienter slutenvård, varav två på intensivvårdsavdelningen. Nu, en enda vecka senare, ligger siffran mycket högre. 20 covidpatienter behöver sjukhusvård, varav fyra personer behöver intensivvård.

– Vi ligger lägre än när vi hade väldigt många covidpatienter men vi ser en tydlig ökning, tyvärr. Vi är nog precis i början av den tredje vågen nu, säger Jan Smedjegård.

Ökning av antalet bekräftade fall

– Vi ser även en viss ökning av antalet bekräftade fall. Det var 365 förra veckan jämfört med 338 veckan innan, säger Jan Smedjegård.

50 länsbor har gått bort i länet sedan början av året

Sedan årsskiftet har 50 länsbor avlidit i sviterna av covid-19. Sammanlagt har 332 personer i Västmanland gått bort i den nya virussjukdomen sedan pandemins start.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet