Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristin Lahed är ansvarig för Svenskt Näringsliv i Västmanland. Foto: Hanna Eklund

Dystra företagare i Västmanland – visar ny undersökning

Uppdaterad
Publicerad

I Svenskt Näringslivs undersökning visar sig företag över hela landet vara mycket pessimistiska inför de kommande tolv månaderna och i Västmanland är det ännu dystrare.

– Vi ser att investeringstakten minskar drastiskt just nu samtidigt som Västmanland är ett län där företagen är beroende av en hög investeringstakt, säger Kristin Lahed, regionchef för Svenskt Näringsliv.

Totalt har 5 000 företag i landet svarat på enkäten, däribland 146 västmanländska företag.

Är inte alla företag beroende av en hög investeringstakt?

– Här har vi en näringslivsstruktur med många företag som ligger i framkant när det gäller tekniska innovationer och när viljan att investera minskar sjunker konkurrenskraften.

I jämförelse med genomsnittet för riket är de västmanländska företagen något mer pessimistiska när det gäller förväntad försäljningsvolym om ett år. Här tror 30 procent att de kommer att sälja mindre, medan siffran för riket är 27 procent.

På frågan om investeringar tror 26 procent av de västmanländska företagen att de kommer att vara lägre om ett år, jämfört med 24 procent i riket.

Mest modstulna är företag inom handel, besöksnäring och transport, men enligt Kristin Lahed ska vi räkna med att denna lågkonjunktur drabbar alla branscher.

I klippet berättar regionchefen mer om vad som utmärker företagen i Västmanland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Företagens framtidstro

Mer i ämnet