Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De här djuren är anpassade för att hitta de här ytorna, området drar till sig mycket vilt,” säger Matts Rolander ansvarig för vilt- och skogsskador Skogsstyrelsen. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Skadade tallplantor i stora brandområdet i Västmanland kan ge väsentligt mindre virke

Publicerad

Nu syns omfattande betesskador från klövvilt på den planterade skogen i brandskogsområdet. Det menar Skogsstyrelsen som under flera års tid följt utvecklingen i området. En tredjedel av tallplantorna har betesskador, något som kan bli en kostsam affär för skogsägare.

– Hjortdjuren är verkligen på tårna, de är fort in i området så det handlar mycket om att markägare och jägare ska prata ihop sig så man har en plan, säger Matts Rolander, ansvarig för vilt- och skogsskador vid Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen har själva inventerat och tagit del av jägarnas inventeringar i sin analys av hur stor mängd hjortdjur som uppehåller sig i området som brann i den stora skogsbranden i Västmanalnd 2014. Det handlar dels om spillningsinventeringar, dels om inventering med drönare och värmekänslig kamera.

– Vi ser att mängden hjortdjur totalt sett ökat och jag tror inte vi sett peaken heller, utan det kommer nog öka under några år till innan det kanske lugnar ner sig, säger Matts Rolander.

Skogsstyrelsen vill därför se ett nära samarbete mellan skogsägare och jägare i området för att hålla nere stammarna av älg, kronhjort och rådjur.

Oenighet om älgstammens storlek

Bilden av att området nu innehåller mycket klövvilt, där älgen står för merparten av de skador som man ser och att det kräver mer avskjutning, delas dock inte av Jägareförbundet.

– Det stämmer inte riktigt med vår bild av älgstammens storlek i området, vi är inte överens med Skogsstyrelsen där. Vår bild är snarare att betesskadorna istället kommer från rådjur som betat tidigare när plantorna var mindre, men att här får älgen skulden, säger Lars Björk, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet Västmanland.

Nya studier visar också att det kan vara svårt att dra paralleller mellan betesskador och just storleken på älgstammen, enligt Naturvårdsverket.

Sprida kunskap

Erfarenheterna från forskningen av betesskador inom brandområdet ska kunna appliceras på andra områden som har eller kommer drabbas av skogsbränder.

– Det blir satt på sin spets i just brandområdet, vi har inte mycket erfarenheter från så här stora områden, hur hjortdjuren påverkar skogen som kommer upp så vi försöker hitta lärdomar som kan användas i andra områden.

Hör i klippet Skogsstyrelsen svara på tre frågor om betesskador i brandområdet.

Den stora skogsbranden i augusti 2014 i Västmanland påverkade en yta på över 13 000 hektar.

Ett område på drygt 6000 hektar avsattes som naturreservat.

Resterande del ska nu brukas. Där har främst tall planterats ut.

Flera olika forskningsprojekt, lett bland annat av Sveriges Lantbruksuniversitet har skett i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer