Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Caroline Slotte/SVT

Saknas matsal och klassrum – rektorn om behovet av ny skola på Vallby: ”Lokalerna är inte ändamålsenliga”

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av en ny skola på Vallby är stort, menar rektorn Annelie Aleson på Norra Vallbyskolan. På skolan finns ingen matsal, fritids håller till i klassrummen och lokalerna är gamla. Eleverna behöver också gå till Vallbyskolan för att ha slöjd och musik.

I en lång och smal korridor på Norra Vallbyskolan står en städmaskin och en bokvagn längs väggen. Annelie Aleson som är rektor på skolan ser framemot en ny skola med större utrymmen och förvaringsmöjligheter. 

– De lokaler vi har nu är inte ändamålsenliga. Båda skolorna på Vallby är gamla och behöver nya lokaler, säger hon. 

Vidare menar Aleson att en gemensam skola skulle underlätta samarbetet då det skulle innebära dubbelt så mycket personal och att det driftsmässigt skulle bli bättre. 

– I dagsläget är vi väldigt känsliga för personalbortfall. Fattas en lärare så finns det ingen som kan sköta det tillsammans med en vikarie.

Oro kring en större skola

Något många vallbybor menar är en risk med en sammanslagning av skolorna är att det blir en stor skola och eleverna får mindre hjälp. Det är något som Annelie Aleson inte ser någon risk med. Hon menar att de bägge skolor är så pass små så blir det ingen stor skola och det blir dubbelt så mycket personal. 

SVT har varit i kontakt med rektorn på Vallbyskolan för att få höra mer om deras behov, men hon har inte velat ställa upp på intervju. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.