Foto: TT/Janerik Henriksson

Studentfirandet riskerar bli fylleslag

Publicerad

Studentfirandet är en glädjens dag för många ungdomar, men förknippas också med hårt festande. Lena Nyman vid Länsstyrelsen berättar hur man kan hantera det som förälder.

Imorgon tar många ungdomar i länet studenten. Det är en dag som många förknippar med glädje och förväntningar, men det kan också bli en dag med minnesluckor och hårt festande.

Studier visar att ungdomar generellt sett dricker mindre nuförtiden. Lena Nyman, ANDT-samordnare vid Länsstyrelsen i Västmanland, menar att de som inte dricker oftast inte heller dricker vid studentfirandet, men att det finns de som ser det som ett tillfälle att prova.

”Lätt att det går överstyr”

– Det finns ju tjejer och killar som inte har någon erfarenhet av alkohol och tycker att man kanske ska passa på och testa nu. De har ju ingen aning om hur man reagerar och det är lätt att det går överstyr, säger hon.

Lena Nyman Foto: SVT

Lena Nyman menar att man inte som förälder behöver tala på något speciellt vis med sina tonåringar om alkohol just inför studenten, men att ämnet ska behandlas.

– Man ska prata med med sin ungdom om alkohol och vad det kan ha för konsekvenser och vad det kan ställa till med för en framöver. Det är att vara rädd om varandra och bry sig om. Som ung vet man inte alltid vad det kan ha för konsekvenser och hur det påverkar en, säger hon.

Felaktiga signaler

Vid studentfirandet kan föräldrar och släkt sända vissa felaktiga signaler utan att tänka på det, enligt Lena Nyman.

– En klassisk grej är ju att man hänger saker över halsen, blommor och nallar och kanske en flaska bubbel med alkohol i. Då blir det lite dubbla budskap om man också har pratat om att man inte vill att ens barn ska dricka alkohol.

”Alkoholfritt uppskattas på flaken”

Hon menar att man istället kan välja alkoholfria alternativ.

– Man kan hänga ett band med bubbel runt halsen, men det kan vara alkoholfri bubbel. Jag vet att bland de som står på flaket så är det väldigt uppskattat efter ett tag att det inte är alkohol, säger Lena Nyman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.