Klas Brink är arrangör för Summer Meet i Västerås och han är positiv till att reglerna kring bilåkande i samband med cruisingar förtydligas på nytt. Foto: TT/SVT

Summer Meets arrangör om nya cruisingregler: ”Bra med ett förtydligande”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 janauri 2023 kommer reglerna förtydligas för hur man får åka i en bil i samband med cruisingar och skolavslutningar. Något som Summer Meets arrangör Klas Brink ser positivt på samtidigt som han poängterar att reglerna funnits länge.

– Det är ingenting nytt men det är bra att det tas upp på nytt, säger han.

Till exempel behöver alla passagerare få plats på ett säte, ingen får sitta utanpå bilen samt att den högsta hastigheten ligger på 20 kilometer i timmen.

Det är inte heller tillåtet att åka till eller från arrangemang med fler personer än vad fordonet är registrerat för, och flakåkning blir endast tillåtet i direkt samband med tillfälliga arrangemang som skolavslutningar och karnevaler.

– Det är egentligen inga nya regler utan det är lagstiftat och i ett registreringsbevis så står det maxantalet passagerare och överskrider man det så kan man bli bötfälld. Vilket man alltid kunnat bli, säger Klas Brink.

Hur ser du på att reglerna förtydligas ytterligare?

– Det är bra att det kommer ett förtydligande för det händer olyckor, inte det att det sitter fyra personer i ett säte som är avsett för tre men när personer börjar klättra utanför och ska sitta på taket. Det är livsfarligt oavsett om man kör i 20 kilometer i timmen, säger Brink.

Hoppas kunna köra Summer Meet som tidigare

Själva cruisingeventet Summer Meet har funnits i drygt 40 år men det är fortfarande oklart hur sommarens bilträff kommer se ut trots att de kan komma att få stöd från Västerås kommun.

– Vi har bestämt att vi inte kan anordna både träffen på Johannisbergs flygfält och cruisingen, det kommer vi inte klara av. Min förhoppning är att vi ska kunna köra Summer Meet till sommaren som vi har gjort tidigare.

I klippet får du en sammanfattning av den älskade och hatade bilfesten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Power meet kom till Västerås för första gången 1984. Sedan dess har turerna varit många. Se mer i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer