Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det var första gången jag såg mig själv i tunnelbanan” Roger Dupé berättar ur karriären och om sitt arbete för mångfald i modellbranschen. Foto: SVT

Supermodellen Roger Dupé vände hem till Västerås för att skriva bok

Publicerad

Han växte upp i ett katolskt hem på Bäckby i Västerås och drömde om att bli fotbollsproffs. Mer än tio år senare har han istället levt livet som svart toppmodell i New York. Men det hade kunnat gå illa. I sin nya bok berättar Roger Dupé om livet och om karriären i en tuff och exkluderande bransch.

– Det har varit jobbigt men väldigt roligt att jobba med boken. Jag har fått gå in i mig själv och bearbeta känslor man kanske inte hade tagit itu med tidigare.

– Jag har gått tillbaka och besökt platser som Bäckby, min gamla högstadieskola och gymnasieskola. Det har varit en väldigt nyttig process, säger han i en intervju i SVT:s Go'kväll.

Drömmen var fotbollsproffs

28-åriga supermodellen Roger Dupé har jobbat med några av världens största varumärken och i bland annat Paris, Milano och New York.

I det han själv beskriver som en tuff och exkluderande bransch, där etnicitet var en väldigt stor sak, var han den första svarta modellen att fronta Rolls Royce.

Men vägen dit var varken enkel eller självklar. Boken har han kallat Den motvilliga modellen.

Som liten, i det utsatta bostadsområdet Bäckby i Västerås, betydde fotbollen allt och det var där han fann sin identitet, berättar han.

– Jag minns en salig mångfald från olika kulturer. Och det var alkoholister som skrek att man skulle ha hjälm när man körde moppe och pensionärerna man hjälpte med matkassarna hem. Någonstans fanns där en fin dynamik också.

– Det var i fotbollen jag hittade min identitet och fick drömma stort. Det var där jag hade en talang som fick mig att bli mer accepterad och inkluderad i min omgivning.

”Valde den andra vägen”

Det var när passionen för fotbollen svalnade i sviterna av en skada vid 19-års ålder som det var på väg att gå fel.

– Annat blev kul. Att hänga ute sent på natten, festa och träffa tjejer. Jag försökte hitta bekräftelse och identitet på annat sätt och hamnade i sämre kretsar. Det höll på att gå riktigt illa, berättar han.

Men ett möte med en modellscout som uppvaktade honom under en shoppingresa i Stockholm gav ett nytt alternativ. Han tog visitkortet och ringde en månad senare, och på den vägen fortsatte det.

– Det var där någonstans jag tog mig i kragen. Jag tittade mig i spegeln och valde den andra vägen, säger han.

I klippet berättar han också om sitt engagemang och arbete för att öka mångfalden i modellbranschen.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer