Kommunalråd Tobias Nordlander (S) har nu gått ut och dementera att det nya upplockningskravet skulle omfatta hästbajs. Foto: TT

Surahammar inför krav på att plocka upp bajset efter alla husdjur

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det inte bara hundägare som måste plocka bort bajset efter sina fyrbenta vänner. I kommunens nya lokala ordningsföreskrifter ingår ett krav på att plocka upp bajset efter samtliga husdjur, och inte bara hundar, i bostadsområden och på motionsslingor.

Tidigare slog ordningsföreskrifterna i Surahammar fast att ”föroreningar efter hundar” ska plockas upp inom detaljplanelagt område samt i elljusspår.

Nu skriver man istället att ”fasta föroreningar efter husdjur” ska plockas upp inom dessa områden.

Debatt om hästbajs i andra kommuner

Frågan om hästbajs på vägar och motionsslingor är en het potatis på flera håll. I Norberg har två moderater lagt fram ett förslag om ett upplockningskrav.

Hästägare har däremot lyft fram att det är orimligt att förvänta sig att varje enskild ryttare ska plocka bort bajset.

LÄS MER: ”Det är skillnad på skit och skit”

Bestämmelser om att hästbajset ska plockas bort finns redan i flera kommuner i Sverige. I Västmanland är det Arboga och Hallstahammar som har infört sådana krav.

Omfattar kattbajs – inte hästbajs

I en tidigare artikel skrev SVT Nyheter Västmanland att Surahammar inför krav på att att ryttare och kuskar ska plocka bort hästbajset, vilket kommunalråd Tobias Nordlander (S) nu går ut och dementerar.

– Vi har inga problem med hästbajs i kommunen. Våra ryttare sköter det där jättesnyggt. Det vi ville var att både hundar och katter skulle omfattas av samma krav, säger han.

Uppgifterna om ett krav på att plocka upp hästbajset fick stor spridning i media. Eftersom Tobias Nordlander nu har blivit varse om att reglerna kan misstolkas kommer man att, vid måndagens kommunfullmäktige, diskutera om reglerna kan behöva omformuleras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.