Foto: Surahammars kommun/SVT

Surahammar satsar 145 miljoner kronor på nytt vårdboende

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen togs det symboliska första spadtaget till ett helt nytt vårdboende i Surahammar. En mångmiljonsatsning som förutom att möta behovet av boendeplatser också ska ge arbetstillfällen på sikt.

– Det är det största projektet i kommunen på många år, konstaterar Patrik Boström (S), socialnämndens ordförande.

Surahammar behöver bygga ut sin äldreomsorg för att möta det väntade behovet av vårdplatser när befolkningen blir äldre.

2017, när de 15 nya demensboendeplatserna på Österängens servicehus färdigställdes, sa prognoserna att det behövdes ytterligare ett 40-tal före 2025.

Det nya vårdboende som nu ska byggas intill Källbogården kommer att få 40 platser och stå klart i april 2021.

Men är det tillräckligt nudå?

– Vi har planer på ytterligare åtta platser i Virsbo, där är vi i projektstadiet just nu men det är inget beslut fattat än. Men med de här 40 platserna kommer vi i alla fall långt, säger Patrik Boström.

Satsningen har drivits på och igenom av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Men barn och unga då, skola till exempel?

– Vi har ju byggt om de flesta skolorna i kommunen och håller på med annat, så här visar vi att vi också prioriterar de äldre. Nu ger vi tillbaka till dem.

Hur många arbetstillfällen det kan bli, eller när, kan nämndordförande inte säga i nuläget.

– Det är längre fram när vi flyttat på avdelningar och börjat öppna nya. Då behövs det ju extra personal. Vi räknar med en kostnad på 20 miljoner för personalen, säger Patrik Boström.

Det var glada miner när bygget av Surahammars nya vårdboende officiellt startades på torsdagen. Här socialnämndens ordförande Patrik Boström (S). Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.