Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”En SIFO-undersökning visar att varannan svensk slänger fullt fungerande elektronik i stället för att återvinna den. Vilket är dåligt både för miljön och ekonomin”, säger Eva Favaro på Vafab Miljö. Foto: Sandra Fonnisson/SVT Västmanland

Svårare att stjäla från återbruken i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Återbruken i länet har under längre tid varit utsatta för omfattande stölder. För att minska på stölderna har kommunalförbundet Vafab Miljö vidtagit åtgärder på samtliga av sina 18 återvinningsstationer. 

– Vi har haft stora problem med stölder. Orsaken är att avfall är resurser och resurser är pengar, förklarar Eva Favaro, kommunikationschef på Vafab Miljö.

Bilbatterier, mobiltelefoner och hemelektronik är några av föremålen som tjuvarna stjäl.

Fler åtgärder framöver

För att få bukt på stölderna har personalen utbildats i hur de ska hantera situationer med gärningsmän och återbruken har anpassats för att göra stölder svårare.

– Det har blivit något färre stölder men tyvärr fortsätter de. Vi kommer att fortsätta att titta på lösningar för att motverka stölder. Kameraövervakning kan vara en väg, berättar Eva Favaro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer