Maria Börjesson, är professor i nationalekonomi vid Statens väg och transportforskningsinstitut.

Forskaren om små flygplatser och lönsamhet

Uppdaterad
Publicerad

Västerås är inte den enda kommun i landet där flygplatsens vara eller inte vara debatteras och det är svårt att avgöra om en flygplats är samhällsekonomiskt lönsam eller inte, menar professor Maria Börjesson.

– Det kan vara en konkurrensfördel för näringsliv och företag som etablerar sig där och det är också en service till kommuninvånarna att man lätt kan ta sig inrikes eller utrikes.

– Samtidigt är det viktigt att inte överdriva betydelsen av flygplatsen även om den kan vara en fördel lokalt.

Nackdelarna är framförallt buller och kostnaderna för att driva flygplatsen.

Allt detta måste man väga samman för att komma fram till om en flygplats är samhällsekonomiskt lönsam i det stora hela, menar Maria Börjesson som är professor i nationalekonomi vid Statens väg och transportforskningsinstitut.

Prissättningen viktigt

– Är det stora kostnader så talar det emot att den är lönsam, samtidigt är flygplatser ofta en ganska billig infrastruktur.

Motorvägar och järnväg är dyra i investering och har stora underhållskostnader menar Maria Börjesson.

– Flygplatsen är i princip en asfalterad bana och transportmedlen kräver inget markutrymme när de används och befinner sig i luften.

Den stora kostnaden är driften och det är därför viktigt att ta reda på vad det finns för betalningsvilja hos de som använder flygplatsen.

– Det handlar om att sätta ett pris och låta alla som använder flygplatsen betala sin del av kostnaden och se om dom fortfarande vill använda flygplatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning Västerås flygplats

Mer i ämnet