Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på en åktur i Västerås med Samsom Alem, som sedan 2019 jobbar som bussförare, ett yrke som skriker efter arbetskraft. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Stor bussförarbrist – Samsom, 32, fick fast jobb efter fem år i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Bussbranschen varnar för samhällskonsekvenser om inte fler förare rekryteras. I Västerås blev Samsom Alem, 32, busschaufför fem år efter att ha kommit till Sverige.

– Nu kan jag spara pengar till en lägenhet.

Samsom Alem lämnade diktaturens Eritrea för att söka sin frihet och kom efter några år i Sudan till Sverige 2014, där han hade släkt i Hallstahammar.

Fem år senare – efter SFI, vuxenskola och Edströmskas förarutbildning i Västerås – fick han jobb på Svealandstrafiken som sköter linjebussarna i Västmanlands och Örebro län.

Bristen på arbetskraft i Sverige

Ingångslönen är 26 895 kronor exklusive ob-tillägg.

– Det var svårt att hitta jobb i början. Du måste kunna språket eller utbilda dig först, säger Samsom Alem.

Svealandstrafiken rekryterar nu årligen 100-120 förare.

Så många busschaufförer behövs i landet

Framöver väntas stora pensionsavgångar – på några år behövs 8 100 fler bussförare i landet. Det säger branschorganisationen Transportföretagen i en rapport, och varnar annars för minskad turtäthet och färre turer.

De efterlyser större satsningar på förarutbildning i gymnasiet och vuxenskolan samt CSN-lån för att kunna ta busskörkort. De vill även att 18-åringar ska ha full körkortsbehörighet för buss. I dag är det 24-årsgräns för att få köra linjesträckor över fem mil.

Enligt fackförbundet Kommunal behövs förbättrad arbetsmiljö. De nämner problem som brist på återhämtningstid, långa arbetsdagar samt svårighet att kombinera privatliv och arbete på grund av delade dagpass.

exempel på yrken med stora jobbchanser

• Controllers

• Behandlingsassistenter

• Socialpedagoger

• Socialsekreterare

• Maskinställare

• Maskinoperatörer

• Installations- och serviceelektriker

• Bilmekaniker

Ett urval av yrken som Arbetsförmedlingen bedömer har stora chanser till jobb i Västmanland.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristen på arbetskraft i Sverige

Mer i ämnet