Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Ann-Christine From Utterstedt (SD) från Västerås kan om Jämtland, som hon ska representera i riksdagen. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Ann-Christine From Utterstedt (SD) byter Västmanland mot Jämtland i riksdagen

Publicerad
Val 2022Valresultat

Ann-Christine From Utterstedt (SD) från Västerås ska från och med nu representera Jämtland i riksdagen. I stället får Västmanland en ny SD-ledamot, som kommer från Jönköping. Liknande rockader sker över hela landet.

Angelica Lundberg (SD) är ny representant för Västmanland i riksdagen. Men hon bor inte i Västmanland utan i Jönköpings län. Hon hamnar ändå på den så kallade Västmanlandsbänken från och med 2022 års val.

Anledningen till det är att Ann-Cristine From Utterstedt från Västerås i stället ska representera Jämtland, som inte har några egna kandidater. 

Rockaderna sker över hela landet, och det har att göra med att Sverigedemokraterna bara har en enda lång lista med riksdagsledamöter, och inte länslistor som de flesta andra riksdagspartier. Partiet saknar helt enkelt kandidater i flera län, och när de ändå får mandat från de länen måste andra ledamöter gå in och representera dem. Då blir det tomma stolar som måste ersättas av ledamöter från andra län.

I klippet berättar västeråsaren Ann-Christine From Utterstedt (SD) vad hon vet om Jämtland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet