Foto: Melker Blomberg/SVT

SVT träffar nya EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) – på hennes gamla skola i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges yngsta EU-parlamentariker kommer från Västerås. 28-åriga centerpartisten Emma Wiesner har tidigare jobbat som ingenjör, men på fredagen åker hon ner till Bryssel för att över efter att Fredrik Federley lämnade sina uppdrag före jul.

– Det var inte så här jag hade velat bli EU-parlamentariker, men det enda jag kan göra är att tänka framåt och planera min resa ner till Bryssel så att den här överlämningen blir så bra som möjligt, säger Emma Wiesner.

SVT har träffar Sveriges yngsta och nyaste EU-parlamentariker på hennes gamla skola, Rudbeckianska gymnasiet i Västerås, innan flyttlasset går till Belgien.

På fredagen kommer Emma Wiesner nämligen bila ner i en laddhybrid. Både ur coronasynpunkt men även för att minska flygandet. Det är nämligen energi och klimatfrågor som centerpartisten brinner mest för.

– Det var klimatfrågan som gjorde att jag gick in i politiken, säger Emma Wiesner.

I klippet visar EU-parlamentarikern var klimatintresset en gång startade – med ett dopp i en isvak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer