Tankspridda – en tillgång för samhället

Uppdaterad
Publicerad

Tillhör du dem som brukar komma till jobbet med soppåsen eller komma hem från affären med allt utom det du skulle handla? Välkommen att gå med i Tankspriddas Riksförbund!

Att vara tankspridd är ingensjukdom men visst kan det vara en form av handikapp. Johan Rapp är grundare avTankspriddas riksförbund som funnits i åtta år. Han menar att samhället bordeha större förståelse för tankspridda.

– Tankspriddhet ärförmågan att koncentrera sig så hårt på en sak att man glömmer andra saker,menar Johan Rapp. Den fantastiska förmågan ligger bland annat bakom många storauppfinningar.

Johanhar nämligen en tes om att forskare tillhör de mest tankspridda av alla.

– Jag tror att tankspriddhetskvotenpå Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm är väldigt hög men många forskare ärotroligt duktiga på att fokusera på en sak och att ta fram bra lösningar. Därmedkan man också säga att tankspriddhet är lönsamt för samhället.

Men visst kan det också fåallvarliga konsekvenser när någon är tankspridd.

– För en tid sedanglömde någon en dammsugare i ett kärnkraftverk och det kostade miljarder attreparera skadorna som följde. Det är ju inte lika bra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.