Tävlingsområdet Mälarporten i Västerås. Foto: Bo Lundvang

Tävling ska få framtidsområdet Mälarporten i Västerås attraktivt – även under byggtiden på 25 år

Publicerad

Området Mälarporten i Västerås kommer att ta många år att färdigställa. Västerås stad och Mälarportsområdet vill nu ha internationell hjälp via en arkitekttävling för unga arkitekter för att området ska vara en attraktiv och levande stadsdel redan under tiden den planeras och byggs.

– Det ska även vara trevligt att röra sig igenom och besöka Mälarporten redan i dag, säger Monica Stolpe Nordin (C) ordförande i byggnadsnämnden i Västerås.

Under kommande 25 år kommer området att omvandlas till en stadsmiljö med bostäder, handel, verksamheter, kontor, parker och torg men också olika former av samhällsservice som skolor, förskolor, kultur och idrottsverksamheter, står det i ett pressmeddelande från Västerås stad.

Parker och lekytor för alla

Det kan handla om tillfälliga parker, torg, ytor för lek, stråk eller bebyggelse. Lösningarna kan vara specifika för en särskild plats på området. De kan också vara flexibla så att de kan flyttas runt i området i takt med att det växer. Det finns också en möjlighet för vissa lösningar att bli permanenta.

– Vi ser gärna att lösningarna som kommer fram i tävlingen kan vidareutvecklas tillsammans med västeråsarna, säger Isabell L. Eklund, samordnande planarkitekt, projekt Mälarporten och projektledare för arkitekttävlingen Europan.

Projekt Mälarporten

Mälarportsområdet ska bli en ny stadsdel i Västerås i området mellan city och Mälaren. Det beskrivs som det största och mest komplexa någonsin i Västerås stadsutveckling. 

Stadsdelarna Kungsängen och Ängsgärdet utgör de största delarna i området som är nästan 100 hektar stort, men Mälarportsområdet innefattar även delar av Östra hamnen, Lillåudden och Öster Mälarstrand.

Tanken är att citylärnan ska utökas och växa ner mot Mälarportsområdet där nya resecentrum ska vara en brygga mellan city och Mälaren.

Källa: Västerås stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.