Foto: SVT/TT

Telias svar: ”Nej till time-out”

Uppdaterad
Publicerad

Landshövdingen i Västmanland har vädjat till Telia om att pausa nedmonteringen av kopparnätet. – Hoppas verkligen att de återkommer med svar, säger Minoo Akhtarzand.

I veckan presenterade landshövdingen i Västmanland, Minoo Akhtarzand, ett öppet brev till Telia där hon vädjade om att bolaget skulle pausa sin nedmontering av det tradiotionella kopparnätet. Brevet var även undertecknat av samtliga kommunstyrelseordföranden i Västmanlands tio kommuner.

Vill ha ett svar

Anledningen till brevet var den oro som funnits bland de boende på landsbygden där framtidens lösningar är oviss. Landshövdingen vill genom en paus i nedsläckningen se över alternativa lösningar och ber Telia att avvakta fram till 1 januari 2018.

– Vi vädjar till Telia om att göra en paus i det här arbetet och vi hoppas verkligen att de ska återkomma med ett svar till oss, sade Minoo Akhtarzand då.

”Processen redan igång”

Telia ger dock Västmanlands-politikerna kalla handen då de menar att arbetet inte går att pausa.

– Vi har sagt att det är väldigt svårt att ta en paus. Berörda kommuner, myndigheter och operatörer har fått information och hela processen är igång, säger Ove Alm, som är ansvarig för framtidens nät på Telia.

Vill genomföra direkt

Han menar också att arbetet inte går att skjuta fram då det kan få än värre konsekvenser för de boende på landsbygden.

– Vi vill också genomföra arbetet under ordnade former innan kopparnätet blir för gammalt vilket kan leda till akuta driftstörningar och det vill vi undvika.

Så svaret blir alltså nej?

– Det blir nej.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kopparnätet avvecklas

Mer i ämnet