Hör vad föräldrar och barn på öppna förskolan på Viksäng i Västerås säger om tänder och tandborstning. Foto: SVT / TT arkiv

Så ska tidiga insatser förbättra 6-åringarnas tänder

Uppdaterad
Publicerad

Andelen 6-åringar som har karies i tänderna har ökat de senaste åren. Flera regioner och landsting satsar nu på tidiga insatser för att bromsa utvecklingen. I Västmanland görs bland annat besök på öppna förskolor.

– Vi vill vara på fler ställen och träffa fler barn, säger Erika Granström, samordnare barn- och ungdomstandvården Folktandvården Västmanland.

Öppna förskolor och hembesök

Sedan årsskiftet gör barn- och ungdomstandvården i Västmanland bland annat besök på öppna förskolor, där de informerar om och svarar på föräldrars frågor om tänder och tandhälsa.

Samtidigt pratar nu också barnhälsovården tandvård när de gör hembesök hos familjer när barnet är 8 månader.

Syftet är att med tidigare insatser och på bredare front bromsa utvecklingen som synts de senaste åren.

Föräldrar, och även en del av de små, på öppna förskolan på Viksäng i Västerås verkade uppskatta informationen från tandvården. Foto: SVT

Karies bland 6-åringar ökar

Mellan 2010 och 2016 ökade andelen 6-åringar som hade någon slags kariesangrepp på tänderna från knappt 27 procent till nästan 31 procent.

I Västmanland från knappt 30 procent till 32,5 procent, enligt statistik från nationella registret Skapa som Folktandvården förmedlat.

Det är ingen kraftig ökning, men en konstaterad ”dipp” som kan ha att göra med att tandvårdens insatser tidigare i större utstreckning riktats mot äldre barngrupper, menar Erika Granström.

”Men en del har ju inte fått tänder än?”

Men varför så tidiga insatser? Flera av de här barnen är ju så små att de knappt fått några tänder än?

– Jag tror det handlar om att skapa goda vanor tidigt, för att vänja barnen vid tandborstning och bra matvanor och det är ju lättare att göra det tidigt än att göra det senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.