Bilden är en genrebild. Foto: Arkiv Pontus Stenberg/SVT

Tidigare start för brandflyget – extremt torrt i länet

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har kört igång tidigare än vanligt med de övervakande brandflygen. Anledningen är den extrema torka, för årstiden, i länet.

– Vi är en månad för tidig med den här typen av torka, säger Per Höglund, handläggare för räddningsfrågor på länsstyrelsen i Västmanland.

Flygplanen började övervaka länet redan under förra veckan, vilket är ovanligt tidigt enligt länsstyrelsen. Om flygen går upp en eller två gånger per dag beror helt på hur väderleken ser ut, hur torrt det är på ytan i skog och mark och spridningsriksen. 

– Nu är det väldigt torrt i länet och det ser ut som att det vädret kommer hålla i sig, så nu kommer vi gå upp till två flygningar per dag.

Både länsstyrelsen och räddningstjänst är båda förberedda och är inte sena att dra på stort så fort det kommer in ett larm om brand.

– Man har lärt sig från 2014 och nu börjar vi närma oss den torka det var under skogsbranden 2014, säger Per Höglund.

Så flyger brandflygen

Ordinare slingan: Johannisbergs flygplats – Arboga – Heds kyrka – Hedkärra – Möklinta – Sala – Seglingsberg – Johannisbergs flygplats

Södra slingan: Johannisbergs flygplats – Arboga – Skogstorp – Stallarholmen – Johannanisbergs flyplats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.