Kulturskola, fritidsgård och bibliotek får stanna längre i tillfälliga lokaler än planerat. Foto: Jenny Berggren/SVT

Tidsplanen spricker – Kulturhuset i Hallstahammar hålls stängt längre än planerat

Publicerad

Renoveringen av det nu stängda Kulturhuset i Hallstahammar kommer inte att hinna bli klar till årsskiftet. Förarbetet har tagit längre tid än väntat och starten har blivit försenad. Därmed spricker tidsplanen – troligtvis med två till tre månader.

– Det är ju tråkigt för verksamheterna som är utrymda i andra lokaler, säger Jenny Landernäs, gruppledare (M).

– De som arbetar med det har säkert gjort ett seriöst och gott jobb, men det är olyckligt att kommunikationen varit så dålig. Jag tror vi alla blev tagna på sängen, säger hon.

Förarbetet och bygglovet

Förutom bristerna i brandskydd och ventilation som måste åtgärdas, ska även energieffektiviserande insatser göras i Kulturhuset i Hallstahammar. Under tiden hålls huset stängt och verksamheter som kulturskola, fritidsgård och bibliotek har tillfälligt flyttat ut i andra lokaler.

Enligt fastighetschefen är det de förberedande insatserna som dragit ut på tiden. Tiden det skulle behövas till att parallellt med rivningsarbetet också kartlägga alla brister och behov av åtgärder, missbedömdes.

På det kommer nu handläggningstider hos bygg- och miljö och för startbesked.

Ny tidsplan

Någon ny tidsplan finns ännu inte, men den tekniska chefen hoppas istället för vid årsskiftet nu på öppning i februari eller mars.

Mycket tråkigt för verksamheternas skull att arbetet drar ut på tiden, konstaterar även kommunalrådet Catarina Pettersson (S).

– Jag har i dagsläget inte fått något definitivt datum för när arbetet kommer att vara klart men förutsätter att man arbetar skyndsamt och noggrant så att vi så snart som möjligt kan flytta tillbaka till funktionella lokaler i kulturhuset, säger hon i en kommentar.

Catarina Pettersson (S) och Jenny Landernäs (M) Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer