Foto: Melker Blomberg/SVT

Möjligt med körkortsintro online – men körskola i Västerås tveksam

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tillfällig ändring blir det möjligt att utföra introduktionsutbildningen på distans. Roberto Viero, utbildningsledare på Västerås bil och mc skola, tycker att det är bra för att minska smittspridningen av corona – men ställer sig frågande om budskapet kommer att nå fram.

– Hur blir kvaliteten? Kommer tekniken funka? Hur vet vi vilka som deltar?

I våras höjdes röster från vissa om att få till en distansundervisning för att undvika trängsel i trafikskolornas lokaler, men innan det var möjligt krävdes en ändring av Transportstyrelsens föreskrifter.

Transportstyrelsen har nu godkänt ett tillfälligt undantag från kravet på närvaro i utbildningslokalerna för introduktionsutbildningen. Undantaget gäller från 15 januari till 30 juni.

Roberto Viero, utbildningsledare på Västerås bil och mc skola är osäker på om det är möjligt att nå fram med budskapet om dialogen försämras med till exempel en dålig uppkoppling.

– Det handlar om att få handledarna att bli riskmedvetna så att de kan utbilda på ett trafiksäkert sätt, säger Roberto Viero.

En anmälan måste göras av trafikskolan innan distansundervisningen drar igång och läraren ska kunna se och höra deltagarna under utbildningen, det är några av kraven från Transportstyrelsen.

Vad ska en introduktionsutbildning innehålla

• Körkortsutbildningens mål och innehåll

• De regler som gäller för övningskörning

• Hur man planerar och strukturerar övningskörningen

• Trafiksäkerhet och miljö.

Utbildningstillfället är minst tre timmar. Då får man bland annat lära sig vad handledaren har för ansvar vid övningskörningen samt vilka kriterier som gäller vid körkortsprov (kunskapsprov och körprov).

Under utbildningen får man även information om körsättets betydelse för miljön och hur viktig körerfarenheten är för trafiksäkerheten. Man diskuterar också på vilka sätt handledaren och eleven kan tolka samma trafiksituation olika.

Eleven måste vara minst 15 år och 9 månader för att få gå utbildningen.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.