Foto: TT.

Tillit till chefen gör oss villiga att förändra på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Förändringar på jobbet kan ge stress och oro om medarbetarna inte är engagerade. Och för att bli det krävs tillit och förtroende för chefer och jobbarkompisar. Det visar en ny avhandling.

Folkhälsovetare Marcus Strömgren har de senaste åren arbetat med en doktorsavhandling om verksamhetsutveckling. Vad som får medarbetare på en arbetsplats att vara väldigt engagerade när en förändring ska genomföras, medan intresset på en annan är svalt.

Tillit och förtroende A och O

– Min forskning visar att det som brukar kallas socialt kapital, det vill säga medarbetarnas tillit och förtroende för chefer och jobbarkompisar, är en viktig förklaring till varför engagemanget skiljer sig mellan olika arbetsplatser, säger han i ett utskick.

En större forskargrupp har undersökt förändringsarbetet på fem sjukhus, däribland Västmanlands sjukhus Västerås. Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor har vid upprepade tillfällen svarat på frågor.

Grundläggande har varit att ta reda på vad som får vårdpersonalen att engagera sig i utveckling av vården.

Viktigt ha anställda med på tåget

Att få medarbetarna att engagera sig vid förändringar sägs vara oerhört viktigt i hela arbetslivet. Utan engagemang riskerar förändringen att i stället skapa stress och oro och aldrig kunna genomföras fullt ut.

– Det sociala kapitalet på en arbetsplats är oerhört viktigt. Utan förtroende och tillit mellan chef och medarbetare blir det tungt att genomföra en större förändring. Men det sociala kapitalet kan påverkas, det gör man främst genom att utveckla chefens förmåga att leda och skapa förtroende, säger Marcus Strömgren.

Andra faktorer som påverkar är arbetsmiljön och om medarbetarna ges tid åt förbättringsarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.