Tittarna: ”Klart kille ska få vara Lucia”

Uppdaterad
Publicerad

Flera kritiska till Västeråsskolans agerande.

Alla som ville vara Lucia på Fryxellska skolan i Västerås fick inför Luciatåget anmäla sitt intresse. Flera pojkar gjorde anspråk på kronan, men stoppades av sin musiklärare som menade att bara en kvinna kan vara Lucia.

Tvärsnytts nyhet har fått tittare att reagera. Flera har mejlat in.

Här är ett utdrag av folks reaktioner:

Klart att en kille kan vara lucia, jävla trams lärare”, skriver Ulf.

Vi protesterar mot skolornas gamla, mossiga och patriarkala synsätt!Har haft ett transsexuellt barn i skolan, så vi vet hur inskränkta och förtryckande lärarkåren är!”, skriver signaturen Snuttegrisarna.

Självklart ska vi hålla på traditionerna och ha en kvinnlig Lucia. Bara för att vi är ett modernt land där vi är öppna för i princip allt som har med genus att göra, så behöver vi ju inte bli det till överdrift. Det gäller att styra mellan dikena! Inte falla ner i varken det förlegade eller det alldeles för frisläppta! Varför inte hålla oss till det ”jättesvenska” LAGOM?”, skriver Ruth-Marie.

Självklart ska pojkar kunna vara lucia”, skriver John.

Stäng skolan om dom inte kan vara könsneutrala”, anser signaturen Folkis.

Om nu tomten är en könslös sagofigur som kan vara både man och kvinna, så var faktiskt Lucia ett kvinnligt helgon från Syrakusa och bör ej därför gestaltas av en man”, menar Gunnar.

Bra beslut av läraren”, tycker Christian.

En mycket intelligent kvinna sade ”Människor ÄR inte kultur – människor skapar kultur. Mao traditioner och kultur är under ständig förändring vilket dessutom är hälsosamt”, skriver Rose-Marie.

Orka. Lucia är tjej. Vi pojkar har i 100 år sett fåniga o osnygga ut i j-a dumstrutar medan lucia o tärnor är vackra. Vi tar det”, skriver Håkan.

Jag tycker att en kille ska kunna få vara en lucia om han vill det!”, menar Linda.

Det gjorde läraren rätt i”, tycker Michael.

Så klart killar kan vara lucia det är ju 2013 och traditioner ändras så har det alltid varit”, skriver Torbjörn.

Vad tycker du? Ska en kille kunna vara Lucia? Fortsätt att mejla in synpunkter till tvarsnytt@svt.se eller kontakta oss via Facebook och Twitter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.